2011. január 15., szombat

Recept - Kávés-csokoládés mandulatorta születésnapra

A következő recept eredeti változata Nigel Slater szakácskönyvéből származik. Egyszerű, könnyen és gyorsan elkészíthető születésnapi torta. A megszokott krémcsíkos magyar tortavilágban némi változatosságot jelent, hogy itt a tortakrémet egyszerűen a torta tetejére halmozzuk és feldíszítjük. Szeretem, ahogy a kávé íze gazdaggá teszi, ugyanakkor nem annyira tolakodó benne ez az íz, hogy ne lehessen egy csésze kávé mellé fogyasztani. Kizárólag haladó csokoládérajongóknak ajánlom, kis szeletekben. 


Hozzávalók 
A tésztához
250 gramm vaj
250 gramm porcukor
75 gramm őrölt mandula
120 gramm étcsokoládé
4 nagy tojás
125 gramm liszt
1 teáskanál őrölt fahéj
4 teáskanál forró eszpresszó

A krémhez
250 gramm fekete csokoládé
125 gramm vaj
egy késhegynyi őrölt fahéj

A díszítéshez
tetszés szerint virágok vagy kandírozott narancshéj
egész mandula

Elkészítés
A vajat a porcukorral kikeverjük majd  hozzáadjuk a tojásokat. Apránként, felváltva összekeverjük az őrölt mandulával és a liszttel. Hozzáadjuk a keverékhez a durvára tört étcsokoládé és a mandula keverékét. Az elkészült tésztába belekeverjük a forró kávét, majd az egészet sütőpapírral kibélelt kör alakú tortaformába tesszük és 35-40 percig 180 fokon sütjük.    

A krémhez a csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és összefőzzük, majd az utolsó pillanatban fahéjjal fűszerezzük. 

Amikor a tészta megsült és kihűlt a tetejére púpozzuk a már félig kihűlt krémet. Tetejét kandírozott naranccsal és pirított egész mandulával díszítjük. Megvárjuk, míg a csokoládé teljesen megdermed és az ízek összeérnek.

A tetején hullámzó csokoládékrém és a díszítés akkor érvényesül legszebben, ha talpas tortatálon kínáljuk.








1 megjegyzés: